radauti2017 ne-a găsit complet scufundați în construirea a 15 locuințe în parteneriat cu familiile în nevoie în Rădăuți, Bucovina iar anul 2018 ne-a aflat contribuind la avansul spre finalizare a proiectului în parteneriat cu o asociație locală. Doar anul 2009 a mai fost la nivelul acesta de ajutor al familiilor în nevoie destinat tinerilor familii ce aveau membri crescuți în casele de copii, anume 10 case.  Un efort enorm și o minunată cooperare cu o comunitate locală gata de ajutor!

Ciclic, am derulat proiecte de locuire în cei 25 de ani de existență debutând cu oferirea de adăpost pentru săptămâni sau ani pentru orfani fără adăpost în casele noastre, continuând cu oferirea de ajutor financiar pentru chirii și continuând cu cea mai complete cale de intervenție, construirea de locuințe noi. Implicându-ne la Rădăuți alături de familii în mare nevoie  ne-a inspirat să facem un pas mai departe în domeniul locuirii sărăcăcioase. O casă este visul oricărei familii iar pentru familiile sărace, dezavantajate cu atât mai mult. Donatori și voluntari ni se pot alătura în 2019 la diferite proiecte. Vă rugăm să ne contactați.

Dar cea mai importantă inițiativă în domeniul locuirii pentru anii ce vin este Inițiativa Centenarului, lansată la Alba Iulia pe 2 decembrie 2018 odată cu week-endul de celebrare a 100 de ani de la formarea României Mari ca urmare a Primului Război Mondial. Această inițiativă include construirea a 100 de locuințe în parteneriat cu familii în nevoie și comunități locale în toate regiunile istorice ale României respectiv în diaspora globală, unde locuiesc români, dincolo de granițele țării. Este atât o cale de a ajuta pe cei în nevoie cât și de a experimenta unitatea prin ajutarea semenului.

andreea end of school year

Andreea Toma s-a născut 2010. E o păpușă blondă cu ochi albaștri, plină de viaţă şi speranţă. Din păcate, la doar 3 anișori, fetiţa a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică. Ea a suferit înainte de acest diagnostic crunt și de o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei tumori la cap. Această familie a trăit o drama adevărată. Familia avea venituri modeste, chiar mici, tatăl fiind angajat la o fabrică de mobilă, iar mama devenind asistent personal al Andreei. Pe lângă durerea şi neputință de a nu-şi putea ajuta copilul bolnav, părinții s-au luptat și cu traiul de zi cu zi. Cheltuielile lunare depășeau posibilitățile lor financiare şi au avut nevoie de atât de multe. Mama copilei Claudia, crescută în casa de copii, împreună cu tatăl Ionuț, care lucra ca și muncitor necalificat la o fabrica de mobilă din oraș, au adunat tot curajul pe care îl aveau și au început să lupte pentru îngerașul lor, solicitând sprijinul financiar al întregii comunități Beiuș.

Părinţii Andreei, au solicitat sprijinul Asociației în a prelua responsabilitățile administrării proiectului medical în beneficiul fetiței. Organizația a venit în sprijinul familiei și împreună cu ajutorul voluntarilor Daniela Boldi și Ancuța Man, a mai multor artiști și cântăreți, a organizat un spectacol caritabil. În cadrul evenimentului s-au vândut diverse bunuri donate cu scopul de a ajuta fetița. Primăria, prin d-l primar, a făcut și ea o promisiune de a contribui la proiectul medical cu o suma consistentă. Astfel s-au strâns fonduri suficiente pentru tratamentul copilului pe o perioada de 2 ani precum și pentru unele cheltuieli de zi cu zi ale familiei.

A urmat tratamentul de specialitate recomandat de medici pentru leucemie. Copila a fost internată în spital câteva luni de zile, sub tratament, şi a luptat cu puterile ei de om mic cu o boală foarte, foarte grea.

Mama ei i-a fost alături pentru a trece cu bine tratamentul foarte dureros și prelungit ca timp. Andreea s-a purtat ca un mic erou timp în care întreagă comunitate s-a rugat și sperat că micuța va fi sănătoasă din nou. De atunci au trecut 5 ani. În urma cu 2 ani Andreea a intrat în remisie și de atunci nu mai are tratament pentru leucemie. Între timp a început școala și a putut să-și trăiască viața normală de copil! Fetița este în clasa a II-a și învață bine. Ultimul RMN al Andreei din luna noiembrie 2018 arată rezultate bune! Slavă Domnului! Mulțumim tuturora care s-au implicat și care au donat pentru că Andreea să fie sănătoasă!

 

Veterani ai clubului timișorean Alerg o Tură, bursieri Alerg pentru o Cauză din trecut sau prezent, copii de la 6 la 16 ani ori adulți de peste 50 de ani au alergat duminică ultimul segment de 5 km al ștafetei Timișoara – Beiuș, anume de la Pocola la Beiuș, în beneficiul elevilor fără resurse de la C.N. „Samuil Vulcan”. Doar acest tronson a fost parcurs de aproximativ 40 alergători alături de Remus Sime inițiatorul proiectului și Adrian Ciorna, președintele asociației Bunul Samaritean – partenerul ce implementează anual programul de burse în școala beiușeană. Ediția a VII-a este la final însă entuziasmul tuturor participanților este departe de a fi fost epuizat!

Ștafeta acestui an din nou a impresionat prin participarea peste așteptări a copiilor respectiv a bursierilor dar și prin participarea ca și alergător a d-nei director al CNSV prof. Mihaela Ilieș. Adrian Ciorna, alergând alături de Remus Sime i-a spus acestuia din mers: “Remus, ștafeta aceasta are viitor!” “Da, are!” a răspuns Remus privind în jur. Copiii unor familii de beiușeni precum și mai mulți copii din clasa a VII-a de la CNSV au fost motivați de participarea colegei sau prietenei lor, Elena Ciorna sau fratele ei mai mic, Samuel. Samuel împreună cu colegul acestuia din Șc. Generală ”N. Popoviciu”, Andrei Sferle au strâns împreună peste 1800 lei. “Încercăm să învățăm copiii noștri și ai apropiaților să fie responsabili de mici față de semenul în nevoie. Ne costă timp, energie, antrenamente. Dar merită.” spune Nikolina Ciorna, mama Elenei și a lui Samuel.

stafetaAu participat pentru al doilea an și copii pregătiți de performanță sportivă de profesorul de sport Cristian Dărăban de la CNSV, iar pentru prima data i s-a alăturat cu un grup de elevi sportivi și Florin Cata, profesor de sport de la Șc. Generală ”N. Popoviciu”-Beiuș, profesor și a lui Samuel.

De la Cluj de la Facultatea de Litere a alergat Laurențiu Ardelean împreună cu fratele său mai mic și cu mama sa. Acesta este student anul I la litere și cu mândrie a alergat dar și făcut prima donație pentru a-și arata recunoștința pentru ajutorul primit când a avut cea mai mare nevoie de el.

Alături de eforturile noastre de a strânge fonduri a fost o altă bursiera din primele ediții Alerg pentru o cauză – Alexandra Lukacs. Alexandra este căsătorita și e mama unei fetițe de 3 ani. Cu toate acestea nu a uitat ajutorul primit in anii liceului iar acum a avut ocazia potrivita de a da darul mai departe participând în ștafeta ca și alergător-fundraiser. Alexandra a oferit și câteva obiecte hand-made făcute de ea spre o licitație, astfel strângând prin intermediul prietenilor ei bani pentru mai bine de o bursă!!!

S-au strâns deja peste 21.000 ron conform platformei Galantom pe care donatorii pot contribui simplu, online. Donațiile continua înca o săptămâna

apoc samuil vulcanLa finish-ul din fața liceului la orele 16:30, zecile de alergători au fost primiți cu flori iar Remus a fost întâmpinat de mama sa, Maria. “Vă mulțumesc pentru primirea minunată, niciodată nu a fost atâta lume la sosirea noastră. Mulțumesc alergătorilor, colegilor de la Clubul Alerg o tură, mamei mele, soției, copiilor și bursierilor. Ne vom strădui să fim alături școlii și elevilor și în anii ce vin” a spus Remus în discursul său. Au fost la sosire prof. Gabriela Vescan diriginta Elenei Ciorna și a clasei a VII-a, CNSV, clasa cu cei mai mulți participanți, înv.  lui Samuel Ciorna, Catrina Kovacs, profesorii Claudia Buran, Otilia Peti, Denisa Fășie, Catrina Kovacs, Melania Egyed, părinți și colegi.

Cei 17 alergători cu angajament personal de atragere de fonduri printre care și timișorenii de cursă lungă Darius Dronca, Cristian Dumea, Adrian Nicula și Roxana Pop, au primit diplome de apreciere de la asociație. La fel și alți 20 de alergători participanți, sprijinitori ai cauzei. Unii dintre aceștia nu au mai ajuns la Beiuș, parcurgând distanțe mari doar în județul Timiș sau Arad. Între beiușenii cei mai angajați se numără Lionel Mischie, Florina Moruț și Călin Munteanu. Cel din urmă, absolvent de Samuil Vulcan și în prezent inginer la European Drinks a alergat ultimii 20 km ai ștafetei, de la Șoimi. “A fost foarte greu, mă antrenam alergând câte o oră încontinuu dar am reușit” spune Călin. Acesta este un exemplu că beiușenii devin de la an la an tot mai angajați în acest proiect, cea ce ne arată că programul are viitor.

Mulțumim tuturora, și cei nemenționați aici cu numele, pentru implicare și dăruire, fiecare dintre voi contează! Vă așteptăm și la ediția a VII-a în toamna 2019!

Cei care doresc să se alăture elevilor în nevoie și “Alerg pentru o Cauză” 2018 până pe 20 decembrie sunt invitați să facă o donație în următorul cont: Asociația “Bunul Samaritean Beius” IBAN: RO83RNCB0034021802850001, BCR Beius. Alternativ, donațiile se pot face simplu, online via http://bunulsamaritean.galantom.ro/ unde pot alege să doneze în numele unui voluntar alergător preferat. În paralel cu ștafeta a debutat și procesul de aplicare și selecție a beneficiarilor prima tranșa de bursă urmând a li se înmâna în ianuarie.

 

betoniera la burseAm fost generaţia 1985 a Liceului “Samuil Vulcan” din Beiuş. Am fost - şi o spun fără falsă modestie - o generaţie de excepţie. Am fost buni prieteni, am fost uniţi şi credeam, atunci, că nimic nu ne poate despărţi. Anii ce au urmat ne-au risipit în toate colţurile ţării, chiar ale  mapamondului aş putea spune... A urmat întâlnirea de 10 ani, emoţionantă, au fost colegi pe care nu îi mai văzusem de la terminarea liceului pe care nu i-am recunoscut. Am plecat conştient că pe unii îi voi revedea peste...10 ani.

Întâlnirea de 20 de ani nu am reuşit să o organizăm în anul 2005 însă pentru întâlnirea de 25 de ani au luat iniţiativa Adi Ciorna şi Zamfir Teodor  care au reuşit să ne mobilizeze să organizăm o întâlnire ce a demarat atipic. Nu ne-am întâlnit la liceu, ci pe un şantier al organizaţiei Habitat...    din care aceştia făceau parte, unde am participat ca voluntari, absolvenţi şi profesori, femei şi bărbaţi  la ridicarea unei case pentru o familie în nevoie. Pentru mine acesta a fost punctul de plecare pentru ceva care avea să ne unească, a fost cimentarea comitetului de iniţiativă care am decis să acordăm primele burse de merit pentru câteva discipline elevilor cu rezultate deosebite. Am decis ca în amintirea şi respectul foştilor noştri profesori decedaţi: profesor Milan Martinov (limba română), profesor Florian Ban (matematică) şi profesor Gavril Hădăreanu (ştiinţe sociale)  aceste burse să le poarte numele.  Prin aceste burse vrem să promovăm excelenţa aşa cum au promovat-o foştii noştri profesori la timpul lor şi aşa cum ne-au învăţat şi pe noi.

samuil vulcan burseA fost momentul în care mi-am spus că vreau să fac şi eu ceva pentru liceul care m-a format. Împreună cu fratele meu care locuieşte acum în Elveţia, am sponsorizat în fiecare an o bursă de merit, am participat la renovarea fostei noastre clase, mă voi implica în editarea revistei  şi va rog să mă credeti că toate acestea  mi-au umplut inima de bucurie. Am reînnodat legătura cu unii dintre foștii colegi după ... 25 de ani şi am participat împreună la acţiuni legate de liceu şi nu numai.

Ultimii 5 ani au fost aşa cum ştie şi simte fiecare, ani de criză. Cu toate acestea, am încercat să particip la fiecare acţiune caritabilă, atât cât timpul mi-a permis, pentru a pune o piatră la temelia prestigiului Liceului „Samuil Vulcan”. Recunosc - şi toti trebuie să recunoaștem - că meritul principal este al lui Adrian Ciorna, care a ştiut şi ştie să ne capaciteze în a face fiecare  ceva pentru liceu.  Aştept ca toţi absolvenţii de „Samuil Vulcan” să treacă peste indiferență, fiecare suntem ocupaţi, capitalismul  înseamnă viteză, dar la un moment dat trebuia să ne oprim, să ne aducem aminte de anii de liceu şi să încercăm să facem ceva pentru liceul nostru. Cei care nu pot aduce un aport financiar, pot contribui scriind de exemplu  un articol în revistă sau măcar cu un gând bun pentru cei ce continuă truda foştilor noştri profesori. Încă îi aştept pe cei care vor şi pot, pe cei care au timpul şi disponibilitatea sufletească să ni se alăture. Nu uitaţi că am fost toţi elevi ai Liceului “Samuil Vulcan” din Beiuş!

Horia Ban, absolvent 1985 matematică-fizică, clasa profesor Ban T. Florian

 

 

betoniera la burseŞcoala ctitorită de Samuil Vulcan, episcop greco-catolic care a înţeles valoarea şi impactul pe termen lung al educaţiei copiilor şi tinerilor români din Transilvania, ne-a ajutat pe generaţia 1985 de absolvenţi să ne formăm ca şi adolescenţi liceeni iar apoi să ne îndreptăm paşii spre centre universitare de prestigiu ale României. După obicei, la reunirea noastră, noi, absolvenţii ne bucurăm - la întâlniri de 10, 20, 25 sau 50 de ani – iar lecţia de dirigenţie, trecerea cu un sentiment pios la mormintele profesorilor dispăruţi sau petrecerea de sâmbăta seara sunt prilejuri de rememorare a unui timp trecut special şi drag nouă.

În primăvara anului 2010, un comitet iniţiat de Zamfir Todor şi subsemnatul la care au subscris Călin Moş, Horia Degău, Claudia (Iştoc) Turc, Daniel Nicolae, Horia Ban, Anca Fuliaş, Tibi Waxmann şi Cristina Birta au propus un program de burse de merit pe discipline de studiu în amintirea profesorilor noştri decedaţi. Am avut emoţii... planificasem să adunăm banii de burse prin includerea în costul participării la întâlnirea de 25 de ani şi nu ştiam ce va ieşi... Cu un efort de promovare intens, am reuşit să adunăm bani de ... 9 burse a 1.200 ron! Bursele profesor Milan Martinov (limba română), profesor Florian Ban (matematică) şi profesor Gavril Hădăreanu (ştiinţe sociale) au fost paşii pionier ai programului nostru anual.

Astfel a luat naştere un program care cu ajutorul lui Dumnezeu durează până azi şi dacă în 2010 a acordat 3 burse, în 2018 a acordat 11 burse, adăugând burse la aproape toate disciplinele, incluzând și disciplinele informatică, istorie, geografie, limba engleză, limba franceză, științe sociale, muzica, religie, etc. Am fost foarte încurajaţi de conducerea CNSV atunci prin directorul prof. Traian Stanciu, fostul director adjunct, prof. Claudia Buran și acum de actualul director prof. Mihaela Ilieș și directorul adjunct prof. Gavra, de profesorii Liana Ojică, consilierul educațional Alina Bornuz și mulți alții. Apoi, am fost sprijiniți de Asociaţia Bunul Samaritean Beiuş cu suport logistico-financiar şi promovare. Din 2016 programul a fost extins și în alte licee. Astfel în 2018 s-au acordat 21 burse în toate 3 liceele din Beiuș precum și în Școala Gimnazială ”N.Popoviciu”-Beiuș, unde zeci de copii au primit premii pentru participări la olimpiade și concursuri. Modelul de burse de merit s-a replicat cu succes și în alte două județe unde am fost primiți cu entuziasm: C.N. ”Aurel Vlaicu”- Orăștie, C.N. ”Gheorghe Lazăr”- Sibiu.

În 2012, inginerul IT Remus Sime din Timişoara a iniţiat ca absolvent un proiect foarte frumos relatat şi el în acest buletin electronic. Programul lui este a doua iniţiativă de gen şi dovedeşte capacitatea acestora de conectare cu generaţiile curente, nevoile lor şi nevoile şcolii beiuşene. Remus are tije metalice în picioare dar a sacrificat totuşi propriul bine spre folosul unor elevi aflaţi în nevoie. El este pentru mine un exemplu formidabil de devotament şi îmi doresc să fie astfel pentru toţi cei ce citiţi aceste rânduri. Remus împreună cu asociaţia Bunul Samaritean au debutat în 2014 un parteneriat ce urmăreşte profesionalizarea şi creşterea sustenabilităţii programului de burse. Avem astfel făcut un pas mare spre a ne păstra ca şcoală românească de elită.

Revin în încheiere la ctitorul Samuil Vulcan dorind să amintesc tuturor că aveţi potenţialul de a construi pe fundamentul instituit de dânsul: contribuţii financiare la programele de burse sus menţionate, la alte programe sau împărtăşirea de idei cu aplicabilitate practică în dezvoltarea colegiului naţional. Prea puţini suntem rânduiţi să fim episcopi sau ctitori de şcoală  dar fiecare poate jertfi la an aniversar (190 ani CNSV) în folosul elevilor în nevoie sau al dezvoltării şcolii în general. Vă invit la a vă alătura nouă căci vă asigur că este spre binele copiilor, şcolii şi al ţării pe care o iubim. Vă rog să mă contactaţi la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau 0722-684679 în acest sens.

 La mulţi ani, C.N. ”Samuil Vulcan”!

Adrian Ciorna, absolvent 1985, clasa profesor Ban T. Florian

Citiți aici impresiile lui Hori Ban, absolvent promoția 1985, despre do programul de burse.

 

adrian nikkiDragă prieten,

Anul 2018 e aproape încheiat și avem a vă împărtăși ca de obicei vești despre proiecte cu impact asupra unor oameni în nevoie, vești despre vieți transformate! Când vă scriu este o frumoasă, însorită dar geroasă zi de 6 decembrie 2018 și reflectez cu mulțumire la trecut dar și la aspirațiile pentru viitor. 2018 este anul în care celebrăm 25 de ani de când Maria Ciorna a primit în casa ei din Beiuș 2 fete din casa de copii, 2 fete fără adăpost și astfel a luat naștere Bunul Samaritean. Timpul a zburat de parcă era ieri, Bunul Samaritean este încă activ și mă întreb, ce ne va rezerva următorul sfert de veac?

Anul acesta – și aș include și 2017 – a inclus un efort enorm de a construi 15 case în parteneriat cu 15 familii în nevoie și cu comunitatea bucovineană. Am fost parteneri în proiectul anual Bucovina Build&Travel și am participat cu resurse importante acolo. Apoi, au continuat micile proiecte medicale ce au inclus fie un caz de suferinzi de cancer sau tineri proveniți din casele de copii asistați când aveau nevoi medicale. Sau activitățile de sprijin financiar, aflare loc de muncă ori suport emoțional tot pentru aceștia din urmă. Tot mai mult crește programul de burse de merit, în licee și școli generale, prilej de bucurie pentru elevii de mare valoare și de obicei olimpici la materiile premiate. Iar programului de burse Alerg pentru o Cauză fondat de Remus Sime la C.N. Samuil Vulcan este stabil, cu o creștere frumoasă a numărului de voluntari alergători și donatori din zona Beiușului, deja la ediția a VII-a.

Încheindu-se anul și concluzionându-ți și tu alocarea donațiilor pe acest an în ajunul Crăciunului ori planificând dărnicia pentru 2019, vin la tine cu rugămintea de sprijin caritabil. Îmi vin în minte la Rădăuți Nicoleta Niculescu, mama a 3 copii care cu soțul său s-a mutat deja în casa construită cu partenerii noștri locali desi nu este încă finalizată iar autoritățile de-abia urmează să aducă utilitățile. Nicoleta povestește cu ochii în lacrimi cum a fost silită să părăsească o căsuță veche și dărăpănată unde a locuit cu chirie 17 ani… Apoi îmi vine în minte Mihaela, suferindă de cancer, unde ne-am implicat cu nevoile de tratament și care spunea anul acesta cu lacrimi în ochi, “vreau să trăiesc” știind că are un copil de 7 ani de crescut; sau o femeie ce a crescut în orfelinat dar parcurge meandrele vieții însoțită de boală, instabilitate a venitului sau confuzie spirituală.

Pentru cazuri ca și acestea și pentru diferitele programe de acest tip te rog consideră o donație de Crăciun! Anul 2019 ar putea aduce speranță și mângâiere în viața și sufletul  multora prin programele noastre de locuire, medicale, pe educație sau de ajutor umanitar cu sprijinul tău. Fie că este vorba de o intervenție în valoare de 2.600 lei pentru dantura distrusă semnificativ a unui tânăr sărac, de 15-25.000 euro pentru construirea unei case pentru o familie necăjită ori de 1.350 ron o bursă pe un an pentru un elev silitor dintr-o familie cu 7 copii, poți ajuta la schimbare în viața aproapelui tău!

Informațiile din acest buletin informativ indică modul prin care poți dona. Și, foarte important, dacă obișnuiești să te rogi, adaugă cauzele noastre pe lista ta de rugăciune în 2019.

Numai bine, Dumnezeu să te binecuvânteze, Crăciun fericit!

Adrian